Riziká pre - Diabetes mellitus II. typu, poruchy tolerancie glukózy, zvýšenie hladiny kyseliny močovej, triglyceridov, cholesterolu, zníženie využiteľnosti inzulínu. Pokles hmotnosti o 10% môže viesť k poklesu metabolických odchyliek až o 50%.
Ako vzniká Obezita?
Je to nepomer medzi prijímanou energiou v strave a výdajom. Nadbytočná energia sa ukladá vo forme tuku. Na vznik obezity má okrem dedičného faktoru, hormónov tyroxínu( urýchľuje spaľovanie výživných látok), inzulínu ( podporuje tvorbu tukov) vplyv nadmerná konzumácia tukov živočíšneho pôvodu, výrobkov z bielej múky, sladkostí, cukrárenských výrobkov a alkoholu.
Dedičné faktory sa podieľajú 20 - 40 % na celkovej energetickej bilancii organizmu.
Nadváhu možno stanoviť rôznymi spôsobmi okremsubj. posúdenia i na základe rôznych merateľných údajov. Základné údaje o výške a hmotnosti možno využiť pri stanovení indexu telesnej hmotnosti -Body mass indesu a to nasledovne:
BMI = hmotnosť [kg] / výška [m ] na druhú.
Ak si chceš vypočítať BMI clickni www.ruvztn.sk Poradňa zdravia\ elektronické vzdelávanie\ obehová sústava \nadhmotnosť aobezita