MERANIE
CUKRU V KRVI
Základom liečby cukrovky je snaha udržať hladinu
cukru v krvi pod kontrolou a čo možno najbližšie normálnym hodnotám.
Hladina cukru v krvi by sa mala teda udržiavať čo najviac stabilná. V
niektorých prípadoch je možné dosiahnuť zlepšenie využitia inzulínu, ktorý sa
stále vytvára v tele, upravením jedálničku a zvýšením telesnej aktivity. V
prípadoch, kedy tieto opatrenia nedostačujú, je nutné začať užívať lieky pre
zvýšenie tvorby inzulínu a pri zlyhaní i tejto liečby je nutné podávať inzulín
vo forme injekcií.
Veľká dôležitosť kontroly cukru v krvi
Najnovšie štúdie ukázali, že by si každý diabetik mal
pravidelne merať hladinu cukru v krvi, pretože je potom schopný lepšie sa
prispôsobovať aktuálnemu stavu a na základe toho si upravovať dávky inzulínu a
svoj jedálniček. Je dokázané, že dobrá kontrola glykémie oddiali alebo dokonca
zamedzí vzniku možných komplikácií a tiež, že diabetik, ktorý si pravidelne
meria svoju hladinu cukru v krvi a podľa toho si upravuje liečbu, sa cíti
lepšie, môže viesť normálny život a dožíva sa vyššieho veku.
Lekári odporúčajú, že by si každý diabetik mal merať
hladinu cukru v krvi najmenej trikrát denne - ráno nalačno, v dobe obeda po
hlavnom jedle a pred spaním. Diabetik, ktorý si málo alebo vôbec nemeria
hodnoty glykémie, je potom zle kompenzovaný, i keď si to hneď nemusí
uvedomovať, pretože príznaky nemusí nijako výrazne pociťovať. Môže však u neho
nastať hyperglykémia alebo hypoglykémia a s nimi spojené zdravotné
komplikácie.
Hladina cukru v krvi
Hladina cukru sa po každom
jedle zvyšuje. U zdravého človeka dochádza po každom jedle k vylučovaniu
inzulínu zo slinivky brušnej. Inzulín pôsobí na bunky organizmu a umožňuje, aby
do nich mohol vstupovať cukru prijatý v jedle. Cukor je v bunkách využívaný ku
tvorbe energie a vstup cukru do buniek má teda za následok zníženie jeho
hodnoty v krvi na normálnu hodnotu. Pre diagnostiku cukrovky sa merajú hodnoty
cukru v krvi nalačno a po jedle.
Hodnoty glykémie, ktoré má zdravý človek a diabetik,
sú uvedené v nasledujúcej tabuľke.
Glykémie
|
mmol/l (zdravý človek)
|
mmol/l (diabetik)
|
Nalačno a pred jedlom
|
<6,0
|
>7,0
|
Dve hodiny po jedle
|
<7,8
|
>11,1
|
Glukomer
Glukomer je prístroj na meranie glykémie. Umožňuje
veľmi jednoducho a počas niekoľkých sekúnd zistiť hodnotu cukru v krvi. Ako už
bolo povedané, meranie cukru v krvi je veľmi dôležité pre správnu liečbu cukrovky, preto by mal
mať glukomer každý diabetik s diabetesom 1. typu a rovnako tak je veľmi
užitočným doplnkom pre pacientov s diabetesom 2. typu.
Glukomer je najčastejšie prístroj veľkosťou približne
mobilného telefónu s veľkým digitálnym displejom. Napájaný je pomocou nabíjacej
batérie a umožňuje ukladať dáta z niekoľkých predchádzajúcich meraní pre lepšiu
predstavu o kolísaní hodnoty glykémie.
Testovacie pásiky (prúžky)
Hlavnou súčasťou glukomeru je testovací pásik.
Testovací pásik je vždy na jedno použitie a má na sebe nanesený enzým reagujúci
s cukrom obsiahnutým v krvi. Pri väčšine súčasných glukomerov je meranie
založené na elektromechanickej metóde, pri ktorej sa merajú elektrické
vlastnosti. Enzým na pásiku pri styku s krvným cukrom chemicky reaguje a
elektródy v glukomere detekujú výsledný náboj a podľa neho glukomer vypočíta
zodpovedajúcu hodnotu glykémie.
Odber krvi
Odber krvi sa vykonáva
pomocou odberového pera (autolacenta), do ktorého sa vkladajú sterilné ihličky
(lacenty), ktoré sú len na jedno použitie. Do odberového pera sa najprv vloží
nová ihlička, v odberovom pere sa natiahne pružinka, potom sa pero priloží k
miestu vpichu a stlačením tlačidla sa vykoná vpich, pri ktorom možno väčšinou
nastaviť hĺbku podľa typu kože. Potom sa vymačkne kvapka krvi, ktorá sa nanesie
na testovací pásik. Na prevedenie merania stačí veľmi malá kvapka krvi (okolo 3
mikrolitrov) a najčastejšie sa odoberá z bruška prstov na horných alebo dolných
končatinách alebo z paží. Miesto vpichu by sa malo meniť.
Kontrolný roztok
Kontrolný roztok slúži na vykonanie
súčinnosti glukomeru a testovacích pásikov - či sú správne skalibrované. Slúži
tiež na kontrolu a nácvik merania. Kontrolný roztok obsahuje známe množstvo
cukru, ktorá reaguje s testovacími pásikmi. Výsledky testu s kontrolným
roztokom sa potom porovnajú predpokladanou hodnotou.